to warto jeść - zasady diety alkalicznejCo jakiś czas na okładki gazet z impetem wchodzi kolejna to dieta. Był już Dukan, Paleo, dieta jabłkowa, sokowa i można by tak wymieniać godzinami. Prawda jest taka, że papier wszystko przyjmie, ale nasz organizm już niekoniecznie. Jaka moda jest każdy wie – szybko przemija i niewiele po sobie pozostawia pozytywów. To samo dotyczy zrywów na określone jedzenie. Obecnie furorę wśród celebrytek wszelkiej maści na całym świecie robi dieta alkaliczna.

Co to takiego?
Dieta alkaliczna to inaczej dieta zasadowa. Polega ona ni mniej ni więcej na tym, że posiłki jakie spożywa się podczas jej rządów mają być w większości o odczynie zasadowym. Podstawowym założeniem tej diety jest to, że jej głównym celem nie jest utrata wagi. Osoby, które opracowały ten sposób na odżywianie się chciały, aby nasze organizmy zostały odkwaszone czyli zdrowsze.

Zakwaszenie organizmu – czy to groźne?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich organizm jest zakwaszony. Objawia się to przede wszystkim:

  • osłabieniem odporności,
  • bólami głowy,
  • wypadaniem włosów,
  • szara, ziemista skóra.

Do zakwaszenia organizmu dochodzi poprzez nieodpowiednią dietę bogatą w produkty z kwaśnym pH . Najwięcej złego robi niestety tłuste mięso oraz żywność przetworzona. I chociaż ta dieta nie polega na jedzeniu mniej kalorii itp. to dzięki wdrożeniu do swojego życia jej zasad spokojnie schudnie się kilka kilogramów. A to wszystko za sprawą wyeliminowania wielu produktów, które odpowiadają właśnie za przybieranie na wadzę. Mowa tu przede wszystkim o fastfoodzie i wszelkiej żywności tzw. z paczki – zupki chińskie, dania instant.

Skąd mam wiedzieć jakie pH ma dana żywność?

Nikt  nie będzie się uczył takich rzeczy na pamięć ani też chodził z listą w kieszeni. Dlatego warto zapamiętać tylko te podstawowe zasady dotyczące żywności alkalicznej. Są to przede wszystkim wszelkie warzywa i owoce. Szczególnie warto sięgać po te zielone – brokuł, szpinak. Jeśli chcesz spróbować wykorzystać w swojej kuchni kilka zasadowych przepisów kliknij tutaj.

 Błędnym założeniem jest kierowanie się smakiem danego produktu. Nie zawsze to co kwaśne ma odczyn zasadowy i na odwrót. Świetnym przykładem są chociażby cytrusy. Taka cytryna mimo tego, iż jest bardzo kwaśna w smaku to jej pH jest zdecydowanie alkaliczne. Picie wody z cytryną jest świetną metodą właśnie na wyrównanie pH organizmu. 

Natomiast słodycze, większość mięsa oraz słone przekąski są zdecydowanie mistrzami w zakwaszaniu organizmu. Tych produktów należy unikać . W związku z tym dieta alkaliczna mimo braku nastawienia swoich założeń na utratę wagi daje rzeczywiście niezłe wyniki jeśli chodzi o gubienie kilogramów. A to wszystko za sprawą ograniczenia, a nawet eliminacji produktów będących największymi wrogami szczupłej sylwetki.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *