Gluten to nic innego jak białko pochodzenia roślinnego. Znajdziemy go przede wszystkim w zbożach takich jak pszenica, żyto, owies oraz jęczmieniu. To jedyne informacje, co do których nie ma sporu. Gluten jak się okazuje stał się kością niezgody zarówno w świecie naukowców i lekarzy jak i zwykłych śmiertelników. Ma prawdopodobnie tyle samo zwolenników jak i przeciwników. Nie brakuje każdej ze stron twardych argumentów popierających właśnie ich wersje. Jednak kiedy stoi się z boku tej konfrontacji ma się wrażenie, że spór ten urósł do zdecydowanie zbyt wysokiej rangi i każda ze stron podchodzi do tematu zbyt emocjonalnie. Odnosi się niestety wrażenie, że już wcale nie chodzi o to, aby uzyskać rzetelną odpowiedź na pytanie czy gluten jest zdrowy czy też nie.gluten-free

To zeszło zdecydowanie na drugi plan po tym jak biznes związany z żywnością gluten free stał się tak potężny. To chyba trochę zaczyna przypominać słynne wmawianie ludziom przez firmy tytoniowe, że papierosy wcale nie są niezdrowe. Albo zakłady cukrowe, które opłaciły badania, z których wynikło, że za otyłością ludzi stoi tłuszcz, a nie właśnie cukier. Gdzie są duże pieniądze tam i duże przekręty. Niestety w każdym środowisku i każdej branży znajdzie się czarna owca, która dla zysku chętnie sprzeda swoją pseudo naukową teorię ludziom. Jednakże warto zgłębić bliżej temat wpływu glutenu na naszą sylwetkę oraz zdrowie.

Co to celiakia i jaki ma na nią wpływ gluten?

Cała ta dyskusja dotycząca wpływu glutenu na samopoczucie i pracę organizmu rozpoczęła się od tego, że rozpoznano niezwykle rzadką chorobę jaką jest celiakia. Defekt ten dotyka niespełna jeden procent populacji światowej. Choroba polega na tym, że organizm niewłaściwie reaguje na spożycie glutenu. Prowadzi to do odrzucania składników odżywczych oraz prowadzi do uszkadzania kosmków jelitowych. Celiakia to nieprzyjemna choroba, która jest niebezpieczna dla życia chorego. W takich wypadkach wręcz obowiązkowe jest odstawienie glutenu i przestrzeganie odpowiedniej diety.

Jednakże nie tylko osoby chore na celiakie są zmuszone do pozbycia się z menu glutenu. Do tej grupy należą także osoby z nietolerancją na ten rodzaj białka oraz osoby uczulone na niego. Jednakże, aby stwierdzić czy jedna z tych opcji nas dotyczy należy udać się do lekarza w celu wykonania odpowiednich testów. Tylko w ten sposób można potwierdzić albo zaprzeczyć naszym przepuszczeniom. Ponadto istnieje również coś takiego jak nietolerancja naszego organizmu na laktozę, która może być przeoczona, gdyż skupimy się tylko na glutenie.

Jeść czy nie jeść?

Jeśli nie należysz do grona osób chorych na powyższe dolegliwości nie należy się zbytnio przejmować spożywaniem glutenu. To właśnie dzięki niemu chleb czy makarony, które spożywamy są smaczne. Jednak to, na co należy zwrócić uwagę nie jest związane z samym glutenem, a po prostu pszenicą. Otóż białe pieczywo i inne wyroby właśnie z mąki pszennej zawierają sporo cukrów prostych. A zjadanie nadmiernej ilości tego składnika prowadzi do nadwagi. Niestety cukier jest zdecydowanie większym wrogiem szczupłej sylwetki oraz dobrego samopoczucie niż gluten. Dlatego zanim znowu przy sklepowym regale zaczniesz się zastanawiać czy włożyć do koszyka produkt z napisem gluten free czy nie, lepiej sprawdź ile każdy z nich zawiera cukru.

Podobne artykuły