Jeśli choć raz miałeś do czynienia z artykułem dotyczącym zdrowego odżywiania albo słuchałeś wypowiedzi dietetyka to zapewne wiesz, że błonnik jest bardzo ważny i potrzebny Twojemu organizmowi. Od pewnego czasu słowo to nie schodzi z ust wyznawców zdrowego stylu życia, ale do spożywania błonnika coraz częściej zachęcają również lekarze. W takim razie dlaczego ten cały błonnik jest tak ważny i czy rzeczywiście trzeba go jeść? Przeczytaj do końca, a odkryjesz tajemniczą moc błonnika i dowiesz się o nim naprawdę wszystkiego najistotniejszego.

Czym jest błonnik?
Błonnik to włókno pokarmowe co do zasady pochodzenia roślinnego. Jakiekolwiek produkty odzwierzęce nie posiadają tej substancji. Błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez nasz układ pokarmowy, natomiast niektóre ze składników podlegają rozpuszczeniu w wodzie. Błonnik ma wiele zalet jak chociażby zapobieganiem wielu chorobom, czy wspomaganie pracy metabolizmu. Zalecaną dawką dzienną spożycia błonnika jest między 20 a 40 gramów.

W skład tego włókna pokarmowego wchodzą substancje polisacharydowe – celuloza, hemicelulozy, gumy, pektyny, śluzy oraz niepolisacharydowym (ligniny).

Dlaczego warto dostarczać organizmowi błonnik?

Pierwszą kwestią o jakiej należy wspomnieć jest gdzie znajdziemy najwięcej błonnika pokarmowego. Z racji tego, że jest on węglowodanem nasze kroki kierujemy w stronę zbóż, kasz itp. produktom, ale również surowe warzywa i owoce mają go w sobie sporo. Zasada jest taka – im mniej jest przetworzona żywność, tym więcej znajduje się w niej błonnika.

Ilość błonnika w danym produkcie na 100 gram:

  • gdzie jest najwięcej błonnikaChleb żytni pełnoziarnisty – 6,1 g
  • Ryż brązowy – 8,7 g
  • Kasza gryczana – 6 g
  • Otręby pszenne – 43 g
  • Płatki owsiane – 7g
  • Sezam – 9 g
  • Jabłko – 2 g
  • Czarna porzeczka – 8 g
  • Pietruszka – 4,2 g
  • Marchew – 3,5 g
  • Fasola biała – 16 g
  • Migdały – 12g

Błonnik zaleca się w przypadku problemów z układem pokarmowym oraz jako profilaktyka przeciw wielu chorobom cywilizacyjnym typu cukrzyca czy rak jelita grubego oraz odbytu. Systematyczne spożywanie włókna pokarmowego może również uchronić Cię przed kamieniami nerkowymi, które są niezwykle bolesną chorobą. Ponadto zaleca się go osobom borykającym się z nadmiarem złego cholesterolu czy też chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Błonnik a odchudzanie

błonnikDietetycy są zgodni co do wpływu błonnika na utratę wagi. Włókno pokarmowe świetnie pobudza pracę metabolizmu, a ten z kolei jest jednym z podstawowych czynników regulujących wagę. Jeśli przemiana materii przebiega w spowolnionym tempie wiele składników zaczyna po prostu odkładać się tworząc tkankę tłuszczową. Nie dojdzie do tego jeśli ilość spożywanego pokarmu w miarę szybko przejdzie przez nasz układ pokarmowy zostawiając tylko to co najlepsze w odpowiedniej ilości.

Błonnik z racji tego, że wiąże się z wodą zaczyna pęcznieć, dzięki temu po zjedzeniu posiłku bogatego właśnie w włókno pokarmowe będziesz czuł się syty zdecydowanie dłużej niż po zjedzeniu śmieciowego jedzenia. Błonnik również wspomaga oczyszczanie organizmu ze złogów oraz toksyn w jelitach, co także ma pozytywny wpływ na stan wagi.

Kiedy należy uważać na błonnik?

Stare powiedzenie mówi, że wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiedniej ilości. Ta zasada ma także zastosowanie do spożywania błonnika. Zjedzenie go w zbyt dużej ilości na raz może doprowadzi do bólu brzucha, a nawet biegunki. Jeśli jesz dużo produktów zawierających włókno pokarmowe musisz pamiętać także o spożywaniu sporej ilości wody. W przeciwnym wypadku możesz spodziewać się zaparć.

Zalecamy sięganie po ten naturalny błonnik, który znajdziesz w żywności, a nie suplementach. Istnieje możliwość przedawkowania takich tabletek co może skutkować utknięciem ich w układzie pokarmowym, gdyż jak już zostało wspomniane, błonnik pęcznieje i zwiększa swoją objętość.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *